Risotto można łączyć z dowolnie wybranymi warzywami i zawsze będzie ono jedyne i niepowtarzalne. Doskonale smakuje z zielonym groszkiem i całkiem nieźle ze świeżym bobem. Ale o tym można się przekonać tylko wówczas, gdy je spróbujemy. Kto lubi bób nie muszę szczególnie zachęcać.
Risotto z bobem przygotowuje się bardzo szybko. Jest tylko jedno ale.....
Ziarenka bobu muszą być bardzo młode ,wówczas wystarczy je lekko podgotować i połączyć z ryżem. Często jednak po wstępnym obgotowaniu powinno się je obrać ze skórki i dopiero wówczas dodać do ryżu. Mój bób był tak świeży ,że jadłam go na surowo /tak , tak również na surowo jada się bób/
Zasada przygotowania risotto z bobem właściwie niczym nie różni się od tradycyjnej metody jego gotowania. Wystarczy przygotować ryż, warzywa, dodatki , bulion i po kilkunastu minutach danie jest gotowe.........
Składniki: na 2 porcje
- 1 szklanka świeżego bobu
- 1 szklanka ryżu "Arborio" (albo innego do risotto)
- 1 niewielka cebula
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżeczki dowolnych świeżych ziół /majeranek,tymianek,koperek..../
- 30-40 g masła
- 2 łyżka startego sera pecorino /lub parmezan/
- 2 łyżki białego serka kremowego/ pecorino/
- pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
-Bób podgotować w lekko osolonej wodzie. Jeśli wymaga obrać ze skórki.
-Przygotować bulion warzywny.
-Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzać masło i na małym ogniu podsmażyć drobno pokrojona cebulkę/nie przyrumieniać/
-Dodać ryż i mieszając podsmażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty.
-Podlać winem i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać 2 chochelki gorącego bulionu /powinien przykrywać ryż/ i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
-Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, należy uzupełnić go ponownie i kontynuować gotowanie do pożądanej miękkości ryżu.
-Kilka minut przed końcem gotowania dodać bób ,wymieszać i dokończyć gotowanie.
-Na koniec dodać starty ser, serek kremowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
pieprzem , starannie wymieszać.
-Dodać posiekane zioła i przełożyć na talerze.
Dawno rissotto nie jadłam. Ciekawe jak smakuje w Twoim wykonaniu..
OdpowiedzUsuńSmakuje jak klasyczne risotto z nietypowym dodatkiem..........
Usuń