Delikatna , mięciutka cukinia z ricottą i sosem pomidorowym. Danie proste, smaczne i lekkie ,a szczególnie dla osób które nie przepadają za cukinią nadziewaną mięsem.
W pierwszym momencie trochę zaskoczył mnie pomysł nadziewania cukinii serem ricotta , ale poprosiłam o przepis, zanotowałam i wypróbowałam . Wyszło całkiem fajnie. Cukinia bardzo smaczna , nadzienie aromatyczne i bardzo delikatne . Doskonałym uzupełnieniem jest sos pomidorowy, który zdecydowanie ożywia całość.
Składniki: /2 porcje/
- 3 młode, zielone cukinie
- ok. 150 g świeżej ricotty
- 1 jajko
- 2 -3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku , majeranku , oregano /całe listki do dekoracji/
- 2 łyżki oliwy z oliwek/ lub dowolny olej/
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 50 g mozzarelli
- 300 g pomidorów w zalewie
- 1/2 cebuli
- kawałek marchewki
- kawałek selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
Wykonanie:
sos:
Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków bazylii i szczyptę cukru.
-Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół.
-Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę.
-Ricottę przełożyć do miski, dodać jajko, parmezan, posiekane zioła i starannie wymieszać.
-Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
-Nałożyć farsz we wgłębienia cukini.
-Nałożyć farsz we wgłębienia cukini.
-Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
-Każdą połówkę cukinii posypać bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię/ farszem do spodu/.
-Smażyć do lekkiego przyrumienienia się bułki.
-Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
-Podlać bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut
-Dodać połowę sosu pomidorowego , na wierzchu każdej cukinii położyć kawałek mozzarelli
-Gotową cukinię przełożyć na talerz, dodać pozostałe pomidory i ozdobić świeżymi listkami ziół.
-Podawać z pieczywem.
bardzo lubię nadziewane warzywa:) pycha:)
OdpowiedzUsuń