.....po jednej babeczce od MAMY.............
Małe, niezwykle łatwe do przygotowania są słodkim przysmakiem na każdą okazję .
Cieszą oko i podniebienie.
Zwyczajne , kruche babeczki, które zmieniają swój smak i wygląd w zależności od kompozycji dodatków. Babeczki można upiec wcześniej i bezpośrednio przed podaniem nałożyć dowolne nadzienie. Ciasto przygotowuję w większej ilości ,wykorzystuję część ,a resztę mrożę i wyjmuję kiedy tylko mam ochotę na babeczki lub inny kruchy wypiek.
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- skórka starta z cytryny /do smaku/
- szczypta soli
mus truskawkowy:
- 1 szklanka truskawek
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 1,5 łyżeczki żelatyny
bita śmietana:
Wykonanie:
-Składniki na ciasto włożyć do melaksera i miksować na wolnych
obrotach/ ruchy pulsujące/ do chwili utworzenia się zwartej masy.
-Przełożyć na blat, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i
wstawić do lodówki na 15 minut.
-Schłodzone foremki na babki nasmarować masłem .
-Schłodzone ciasto
rozwałkować przy pomocy folii
spożywczej na grubość kilku milimetrów,
wykroić
krążki i wylepić nimi foremki.
-Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st. C/
i piec ok. 15 min.Powinny być lekko przyrumienione.
-Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić przy pomocy miksera. Pod
koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
-Tężejący mus truskawkowy nałożyć we wgłębienia babeczek.
-Przy pomocy szprycy nałożyć bitą śmietanę.
-Ozdobić świeżymi listkami mięty i truskawkami.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMoże nie całkiem dopracowane,ale to tak na szybko........ważne,że cieszą oko i podniebienie!
UsuńZ tym musem to z pewnością pyszne,ładne te babeczki.
OdpowiedzUsuń