Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów
i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania ,
podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....
Danie można przygotować na każdą okazję, na co dzień i od święta. Podawane jest bardzo często na uroczystych przyjęciach , w restauracjach i uważane jest za bardzo elegancką przystawkę.
Pzygotowanie tego dania można podzielić na dwa etapy : pierwszy to właściwe przyrządzenie mięsa /każda gospodyni zna tajniki ,by mięso zachowało swoją soczystość i było mięciutkie/ , a drugi etap to zmiksowanie składników na sos...............łatwe prawda?
Składniki: /4 porcje/- 700 g cielęciny / może być schab,pierś z indyka/
- 1 seler naciowy
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 2 listki laurowe
- skórka z 1/2 cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- 150 ml wina białego wytrawnego
- ok 700 ml bulionu
- sól do smaku
- ok. 200 g tuńczyka w oleju
- 4 filety sardeli (acciughe, anchois)
- 2 łyżki kaparów
- ok. 250 ml majonezu
150 ml oliwy z oliwek
2 żółtka
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
pieprz do smaku
kapary, zielona pietruszka i plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem / można je wcześniej zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, co powinno zapewnić mu zachowanie soczystości/.
-Dodać warzywa , przyprawy ,oliwę, wino i zlać gorącym bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa .
-Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/.
-Ugotowane mięso pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej.
-Aby przygotować sos można użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie.
-Do miksera wbić żółtka, dodać musztardę i miksując dodawać malutkim strumieniem oliwę , aż powstanie gęsty sos majonezowy. Na koniec dodać szczyptę soli i sok z cytryny.
-Tuńczyka odsączyć , dodać kapary, fileciki i kilka łyżek sosu z mięsa.
-Zmiksować na gładka masę.
-Dodać majonez i dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/.
-Sos nie wymaga dodatku soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/.
-Dobrze wystudzone mięso pokroić w cienkie plasterki.
-Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek sosu, ułożyć na nim warstwę mięsa, wierzch posmarować porcją sosu i ułożyć kolejną warstwę mięsa , aż do wyczerpania składników.
-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i kapary.
-Półmisek przykryć folią , wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Danie udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny , podawać z dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz