12.04.2025

Babka drożdżowa "w rumie" / Babà al rum

 


 Babà al rum to klasyczne włoskie (a właściwie francusko-neapolitańskie) ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, nasączone syropem z rumem.
Podawane jest często z kremem, bitą śmietaną albo owocami.

Oto klasyczny przepis:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 3 jajka
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki   mleka (do rozpuszczenia drożdży)

Syrop rumowy:

  • 500 ml wody
  • 150 g cukru
  • skórka z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 100–150 ml ciemnego rumu (według smaku)

Sposób przygotowania:

Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż się spieni.

Ciasto: W dużej misie ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, dodaj zaczyn, resztę mąki i mieszaj mikserem z hakiem (lub ręcznie). Na końcu wlej roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie (bardziej jak gęste ciasto naleśnikowe niż typowe drożdżowe).

Wyrastanie: Przełóż ciasto do formy do babki z kominkiem - ok.1,2 l /lub małych foremek/ (wypełnij je do 1/3). Odstaw do wyrośnięcia na około 1–1,5 godziny.

Pieczenie: Piecz w 180°C przez około 20–25 minut (małe babeczki) lub 30–35 minut (duża forma), aż będą złociste.

Syrop: Zagotuj wodę z cukrem i skórką cytrusową, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj rum.

Nasączanie: Jeszcze ciepłe ciasto (lub babeczki) zanurz w ciepłym syropie lub polej obficie i odstaw, by dobrze nasiąkły.

Podanie: Tradycyjnie podaje się babę na zimno, czasem z bitą śmietaną, kremem chantilly lub owocami.

Baba  z bitą śmietaną to totalna klasyka – lekko, puszyście i idealnie do nasączonej babki! Oto jak możesz przygotować i podać babę al rum z bitą śmietaną i owocami:

Bita śmietana:

300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

1–2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ubij śmietankę na sztywno z cukrem i wanilią. Trzymaj w lodówce do momentu dekoracji.

Udekoruj wierzch dużą chmurką bitej śmietany 

Dodaj świeże owoce  – truskawki.

Możesz oprószyć cukrem pudrem i dodać listki mięty dla efektu wow.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach