Oto klasyczny przepis:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 3 jajka
- 50 g masła (roztopionego)
- 2 łyżki cukru
- 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia drożdży)
Syrop rumowy:
- 500 ml wody
- 150 g cukru
- skórka z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- 100–150 ml ciemnego rumu (według smaku)
Sposób przygotowania:
Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż się spieni.
Ciasto: W dużej misie ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, dodaj zaczyn, resztę mąki i mieszaj mikserem z hakiem (lub ręcznie). Na końcu wlej roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie (bardziej jak gęste ciasto naleśnikowe niż typowe drożdżowe).
Wyrastanie: Przełóż ciasto do formy do babki z kominkiem - ok.1,2 l /lub małych foremek/ (wypełnij je do 1/3). Odstaw do wyrośnięcia na około 1–1,5 godziny.
Pieczenie: Piecz w 180°C przez około 20–25 minut (małe babeczki) lub 30–35 minut (duża forma), aż będą złociste.
Syrop: Zagotuj wodę z cukrem i skórką cytrusową, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj rum.
Nasączanie: Jeszcze ciepłe ciasto (lub babeczki) zanurz w ciepłym syropie lub polej obficie i odstaw, by dobrze nasiąkły.
Podanie: Tradycyjnie podaje się babę na zimno, czasem z bitą śmietaną, kremem chantilly lub owocami.
Baba z bitą śmietaną to totalna klasyka – lekko, puszyście i idealnie do nasączonej babki! Oto jak możesz przygotować i podać babę al rum z bitą śmietaną i owocami:
Bita śmietana:
300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
1–2 łyżki cukru pudru (do smaku)
Kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ubij śmietankę na sztywno z cukrem i wanilią. Trzymaj w lodówce do momentu dekoracji.
Udekoruj wierzch dużą chmurką bitej śmietany
Dodaj świeże owoce – truskawki.
Możesz oprószyć cukrem pudrem i dodać listki mięty dla efektu wow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz