4/14/2025

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem


Tradycyjna sałatka jarzynowa, to klasyczne danie świąteczne, które łączy w sobie gotowane warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, groszek, pietruszkę oraz jajka, wszystko wymieszane z majonezem i przyprawione solą oraz pieprzem.
To sycąca i kolorowa sałatka, która od lat gości na polskich stołach podczas róźnych uroczystości. Często wzbogacana o dodatki, takie jak jabłko czy cebula, stanowi idealny dodatek do innych Jest dość pracochłonna dlatego przygotowuję ją okazjonalnie.



Składniki:
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 mały ugotowany seler
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula
3 jajka na twardo
1 jabłko
1 mała  puszka groszku konserwowego/ ugotowany groszek mrożony/  lub kukurydzy
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
sól i pieprz do smaku 

Sos:

1 słoik majonezu
trochę kwaśnej śmietany
sok z cytryny
1 łyżka musztardy 

Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler, ziemniaki.
......wymieszaj w misce. 
Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę,  jabłko, posiekane jajka oraz osączony groszek.Dodaj sól i pieprz do smaku.
 Połącz składniki sosu, polej sałatkę  i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce.


Tę sałatkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem.
 Po przygotowani, odstaw ją do lodówki, by smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach