Tradycyjna sałatka jarzynowa, to klasyczne danie świąteczne, które łączy w sobie gotowane warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, groszek, pietruszkę oraz jajka, wszystko wymieszane z majonezem i przyprawione solą oraz pieprzem.
To sycąca i kolorowa sałatka, która od lat gości na polskich stołach podczas róźnych uroczystości. Często wzbogacana o dodatki, takie jak jabłko czy cebula, stanowi idealny dodatek do innych Jest dość pracochłonna dlatego przygotowuję ją okazjonalnie.
Składniki:
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 mały ugotowany seler
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula
3 jajka na twardo
1 jabłko
1 mała puszka groszku konserwowego/ ugotowany groszek mrożony/ lub kukurydzy
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
sól i pieprz do smaku
Sos:
1 słoik majonezu
trochę kwaśnej śmietany
sok z cytryny
1 łyżka musztardy
Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler, ziemniaki.
......wymieszaj w misce.
Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, jabłko, posiekane jajka oraz osączony groszek.Dodaj sól i pieprz do smaku.
Połącz składniki sosu, polej sałatkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz