4/17/2025

Colomba pasquale / Domowa colomba wielkanocna



Colomba di Pasqua – włoska gołębica wielkanocna : puszysta, pachnąca migdałami i cytrusami. Wielkanoc w stylu dolce vita!


 Miękka, pachnąca wanilią, migdałami i skórką pomarańczową – włoska colomba to must-have na Wielkanoc.

Colomba pasquale,  to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne, które kształtem przypomina gołębicę – symbol pokoju i odrodzenia. Delikatne, puszyste wnętrze z aromatem cytrusów, wanilii i kandyzowanej skórki, a na wierzchu chrupiąca skorupka z migdałów i cukru. 
Włosi podają ją zamiast naszej babki – z kawą, winem deserowym albo po prostu jako słodki finał wielkanocnego obiadu.


Colomba di Pasqua –  symbolizujące pokój i nadzieję.

Nazwa oznacza... gołębicę, a symboliczny kształt ptaka z rozpostartymi skrzydłami – znaku pokoju i odrodzenia, idealnie wpisującego się w klimat Wielkanocy.

Ciasto to można porównać do bożonarodzeniowego panettone, ale colomba ma inny smak, kształt i konsystencję:


 Oto prosty przepis na klasyczną włoską colombę pasquale – w wersji domowej, bez konieczności użycia zakwasu (czyli z drożdżami, jak w babce):

Składniki:

Zaczyn:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
Ciasto główne:
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła (roztopionego)
  • skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
skorupka:
  • 1 białko
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 10–12 g)
  • kilka całych migdałów i cukier perlisty – do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczyn: Wymieszaj drożdże z mlekiem, cukrem i mąką. Odstaw na 15 minut do spienienia.

Ciasto: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, skórki cytrusowe, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i zaczyn. Wyrabiaj ok. 10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem). Dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu wmieszaj kandyzowaną skórkę.

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1,5–2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Przełóż do formy w kształcie gołębicy (można kupić papierowe lub użyć zwykłej keksówki i uformować "skrzydełka" z ciasta). Odstaw na kolejne 30–40 minut do wyrośnięcia.


 Chrupiąca, migdałowa skorupka(glassa alle mandorle)  to znak rozpoznawczy colomby! 
Oto jak ją zrobić:

Wykonanie:
Wymieszaj białko z cukrem, mielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną – masa powinna być dość gęsta, ale dać się rozprowadzić łyżką. Posmaruj wierzch ciasta, udekoruj i piecz razem z colombą.


Pieczenie: Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek będzie suchy.

Podawać po ostudzeniu – najlepiej smakuje na drugi dzień!








Włoski odpowiednik babki, w kształcie gołębicy.
 Słodka klasyka na wielkanocnym stole.










Foremka:

Tradycyjna forma do colomby ma kształt gołębia i pojemność ok. 750–1000 ml (czyli ok. 3–4 filiżanki).

We Włoszech (i wielu przepisach kulinarnych) "cup" = 1 filiżanka = 240 ml.

Więc jeśli forma na colombę ma pojemność 3–4 filiżanek, to znaczy:

750–1000 ml całkowitej objętości.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach