4/14/2025

Babka cytrynowa

 

Delikatna, puszysta i aromatyczna babka cytrynowa to idealny wypiek na każdą okazję, a szczególnie na Wielkanoc. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 50 g rodzynek
Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.

Dodać sok i skórkę z cytryny oraz aromat cytrynowy, wymieszać.

W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i jogurt, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsypać oprószone mąką rodzynki.


2. Pieczenie:

Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

Wlać ciasto do formy, wyrównać.

Piec w 170°C przez 60-65 minut (do suchego patyczka).


3. Dekoracja:

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym 
oraz ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach