Delikatna, puszysta i aromatyczna babka cytrynowa to idealny wypiek na każdą okazję, a szczególnie na Wielkanoc. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 200 g masła (miękkiego)
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 200 g jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.
Dodać sok i skórkę z cytryny oraz aromat cytrynowy, wymieszać.
W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i jogurt, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsypać oprószone mąką rodzynki.
2. Pieczenie:
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
Wlać ciasto do formy, wyrównać.
Piec w 170°C przez 60-65 minut (do suchego patyczka).
3. Dekoracja:
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym
oraz ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz