4/13/2025

Babka migdałowa



Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 ml mleka
  • 50 ml amaretto (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 0k. 50 ml śmietanki 30%
  • 30 g płatków migdałów


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170°C (góra-dół).

Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.

Dodać ekstrakt waniliowy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie wymieszać z mielonymi migdałami.

Stopniowo dodawać suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem, delikatnie mieszając.

Ciasto przelać do przygotowanej formy.

Piec w temperaturze 170°C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę podgrzać (nie doprowadzając do wrzenia).

Dodać posiekaną czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Polać ostudzoną babkę.

Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni.

Posypać nimi polewę czekoladową.

Babka gotowa! Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach