Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 ml mleka
- 50 ml amaretto (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 0k. 50 ml śmietanki 30%
- 30 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170°C (góra-dół).
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
Dodać ekstrakt waniliowy.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie wymieszać z mielonymi migdałami.
Stopniowo dodawać suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem, delikatnie mieszając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 170°C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać (nie doprowadzając do wrzenia).
Dodać posiekaną czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Polać ostudzoną babkę.
Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni.
Posypać nimi polewę czekoladową.
Babka gotowa! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz