4/13/2025

Colomba wytrawna z serem


 Wytrawna "colomba "drożdżowa z serem – puszyste, aromatyczne i idealne ciasto na świąteczny stół.


Składniki (forma do colomby ok. 750–1000 g):


  • 500 g mąki typu 00 lub pszennej do wypieków
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g startego sera (np. parmezan, pecorino, gruyère – możesz mieszać)
  • 80 g żółtego sera w kostce (np. scamorza, cheddar, mozzarella – nie za mokry)
  • świeży tymianek, rozmaryn  do aromatu

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • orzeszki pin
  • ser parmezan


Przygotowanie:

W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.

W dużej misie wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj masło, aż masa będzie elastyczna i gładka. Na końcu dodaj starty ser, zioła i ewentualne dodatki


Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5–2 godziny, aż podwoi objętość.


Przełóż ciasto do formy w kształcie colomby (można też użyć zwykłej keksówki .Wciśnij kostki sera do środka ciasta.

Odstaw na kolejne 30–40 minut.

Posmaruj wierzch jajkiem roztrzepanym ,posyp orzeszkami .

Piecz w 180°C (góra-dół) przez 35–45 minut, aż się zrumieni i „zadźwięczy” przy stuknięciu.


Świetna z winem ,oliwkami i jako dodatek do świątecznych potraw.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach