Składniki (forma do colomby ok. 750–1000 g):
- 500 g mąki typu 00 lub pszennej do wypieków
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 80 g startego sera (np. parmezan, pecorino, gruyère – możesz mieszać)
- 80 g żółtego sera w kostce (np. scamorza, cheddar, mozzarella – nie za mokry)
- świeży tymianek, rozmaryn do aromatu
Do posmarowania:
- 1 jajko
- orzeszki pin
- ser parmezan
Przygotowanie:
W miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
W dużej misie wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj masło, aż masa będzie elastyczna i gładka. Na końcu dodaj starty ser, zioła i ewentualne dodatki
Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5–2 godziny, aż podwoi objętość.
Przełóż ciasto do formy w kształcie colomby (można też użyć zwykłej keksówki .Wciśnij kostki sera do środka ciasta.
Odstaw na kolejne 30–40 minut.
Posmaruj wierzch jajkiem roztrzepanym ,posyp orzeszkami .
Piecz w 180°C (góra-dół) przez 35–45 minut, aż się zrumieni i „zadźwięczy” przy stuknięciu.
Świetna z winem ,oliwkami i jako dodatek do świątecznych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz