Składniki:
Ciasto:
- 200 g "mąki"migdałowej
- 100 g cukru [u mnie erytrytol]
- 4 jajka
- 150 g masła (rozpuszczonego)
- 120 ml śmietanki 30% (lub mleka migdałowego bez cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Polewa Czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
30 g płatków migdałów (lekko podprażonych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół).
Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką migdałową .
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
W dużej misce ubij jajka z cukrem [ erytrytolem] na puszystą masę.
Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie wlej rozpuszczone masło i śmietankę.
Wsypuj powoli mąkę migdałową, budyń i proszek do pieczenia.
Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Dodaj skórkę pomarańczową, rodzynki.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy o średnicy 22-34cm.
Pieczenie:
Babkę piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
Po upieczeniu, pozostaw ją w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i polewa będzie gładka.
Dekoracja:
Płatki migdałów lekko podpraż na suchej patelni, aż będą złote i chrupiące.
Polać ostudzoną babkę polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.
Gotową babkę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz