4/15/2025

Babka migdałowa bez mąki


Jeśli szukasz ciasta, które zachwyci smakiem i aromatem,
 ta babka migdałowa będzie idealna.
Prosta, bez cukru i mąki.....
Połączenie delikatnego wnętrza z chrupiącymi migdałami, słodkimi rodzynkami i aromatyczną skórką pomarańczową sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Całość wieńczy aksamitna polewa czekoladowa i prażone płatki migdałów, które dodają elegancji i smaku. Idealna na święta, rodzinne spotkania czy po prostu do popołudniowej kawy.
Spróbuj, a pokochasz ją od pierwszego kawałka.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g "mąki"migdałowej
  • 100 g   cukru [u mnie erytrytol]
  • 4 jajka
  • 150 g masła (rozpuszczonego)
  • 120 ml śmietanki 30% (lub mleka migdałowego bez cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Polewa Czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Dekoracja:

30 g płatków migdałów (lekko podprażonych)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół).

Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką migdałową .

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.

W dużej misce ubij jajka z cukrem [ erytrytolem] na puszystą masę.

Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie wlej rozpuszczone masło i śmietankę.

Wsypuj powoli mąkę migdałową, budyń i  proszek do pieczenia.
Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

Dodaj skórkę pomarańczową, rodzynki.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy o średnicy 22-34cm.

Pieczenie:

Babkę piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.

Po upieczeniu, pozostaw ją w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i polewa będzie gładka.

Dekoracja:

Płatki migdałów lekko podpraż na suchej patelni, aż będą złote i chrupiące.

Polać ostudzoną babkę polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.

Gotową babkę można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach