Składniki
Kruche ciasto (spód i wierzch)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
Masa "styropianowa"
- 500 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g masła (roztopionego
- dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Przygotowanie kruchego ciasta:
Zagnieść mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i masło.
Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części – jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok. 30 min.
Przygotowanie masy:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać jogurt, budyń, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i masło, delikatnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Blachę (ok. 24x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto [jasne] rozwałkować i wyłożyć na dno formy.
Nałożyć równomiernie dżem.
Następnie wylać masę jogurtowo-kokosową.
Zamrożone ciasto[ciemne] zetrzeć na tarce na wierzch.
Pieczenie:
Piec w 170-180°C przez ok. 50-60 min (grzanie góra-dół).
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz