3.04.2025

Ciasto" Styropian "z kokosem

To delikatny, puszysty wypiek, który smakiem przypomina sernik, choć nie zawiera sera.
Jego wyjątkowość tkwi w lekkiej masie jogurtowo-kokosowej, która doskonale komponuje się z kakaowym, kruchym spodem i chrupiącą warstwą ciasta na wierzchu. To doskonała propozycja dla miłośników subtelnych, kokosowych smaków i prostych, domowych wypieków.

Składniki

Kruche ciasto (spód i wierzch)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%

Masa "styropianowa"

  • 500 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła (roztopionego
  • dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego ciasta:

Zagnieść mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i masło.

Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie części – jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok. 30 min.

Przygotowanie masy:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Dodać jogurt, budyń, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i masło, delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta:

Blachę (ok. 24x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto [jasne] rozwałkować i wyłożyć na dno formy.

Nałożyć równomiernie dżem.

Następnie  wylać masę jogurtowo-kokosową.

Zamrożone ciasto[ciemne] zetrzeć na tarce na wierzch.

Pieczenie:

Piec w 170-180°C przez ok. 50-60 min (grzanie góra-dół).

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach