To ciasto z budyniem jest puszyste, delikatne i pełne smaku. Budyń nadaje mu wyjątkowej miękkości, a cytryna wprowadza subtelną nutę świeżości.
Idealne na każdą okazję, od niedzielnej kawy po rodzinne spotkania. Proste w wykonaniu, z kilku podstawowych składników. Babka zachwyca swoją lekkością i smakiem!
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g budyniu bez cukru (5 opakowań po 40 g)
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki rodzynek[ można pominąć]
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę do pieczenia, np. tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia lub babkę natłuszczając ją i obsypując mąką lub bułką tartą.
2. Jajka umieść w dużej misce i ubij je mikserem na puszystą masę z cukrem przez kilka minut, aż będą jasne i zwiększą objętość.
3. W osobnej misce wymieszaj budyń, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia. Następnie przesiej je do jajek, delikatnie mieszając szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.
4. Do ciasta dodaj sok z cytryny oraz olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.Wsyp rodzynki.
5. Przelej gotowe ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez około 35–40 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.
Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz