4/16/2025

Babka budyniowa


 To ciasto z budyniem jest puszyste, delikatne i pełne smaku. Budyń nadaje mu wyjątkowej miękkości, a cytryna wprowadza subtelną nutę świeżości.
Idealne na każdą okazję, od niedzielnej kawy po rodzinne spotkania. Proste w wykonaniu, z kilku podstawowych składników. Babka zachwyca swoją lekkością i smakiem!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g budyniu bez cukru (5 opakowań po 40 g)
  • 4 łyżki mąki orkiszowej 
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki rodzynek[ można pominąć]


Wykonanie:

1.  Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę do pieczenia, np. tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia lub babkę natłuszczając ją i obsypując mąką lub bułką tartą.


2. Jajka umieść w dużej misce i ubij je mikserem na puszystą masę z cukrem przez kilka minut, aż będą jasne i zwiększą objętość.


3.  W osobnej misce wymieszaj budyń, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia. Następnie przesiej je do jajek, delikatnie mieszając szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.


4.  Do ciasta dodaj sok z cytryny oraz olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.Wsyp rodzynki.


5.  Przelej gotowe ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez około 35–40 minut w temperaturze 180°C  do suchego patyczka.


6. Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.


Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach