6.04.2025

Ciasto marmurkowe

Klasyczne ciasto marmurkowe (ciasto dwukolorowe)

Składniki:

  • 350 g mąki typu "00"
  • 150 g cukru
  • 180 g masła (lub margaryny, ewentualnie 120 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek)
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (ok. 16 g)
  • 30 g gorzkiego kakao w proszku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół) lub 160°C z termoobiegiem.


Przygotuj formę do pieczenia – wysmaruj ją masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia (np. keksówka lub okrągła forma 24 cm).


Ubij jajka z cukrem – w dużej misce ubijaj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut mikserem).


 Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (lub olej) i mleko. Zmiksuj do połączenia składników.


Wsyp suche składniki – przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, mieszając aż powstanie jednolite ciasto.


Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj kakao i dobrze wymieszaj.


Wlej do formy – najpierw wlej część jasnego ciasta, potem ciemnego. Możesz przemieszać widelcem, tworząc efekt marmuru.


Pieczenie – wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40–50 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.


Ostudź i podawaj – po upieczeniu pozostaw ciasto do ostudzenia w formie przez

 10 minut, potem wyjmij na kratkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach